Este foarte important atunci cand avem calculatorul virusat, sa facem o devirusare in faza de bootare, inainte de incarcarea sistemului de operare.

Aceasta se poate face folosind un CD (DVD) sau  Stick  bootabil cu un antivirus.

In acest post voi prezenta a 2 varianta. Inainte de a incepe,  sugerez ca stick-ul sa fie formatat. Facem acest lucru astfel:

-Mergem in MyComputer ->alegem stick-ul->click dreapta-> alegem FORMAT ->bifam Quick format .

Dupa ce am formatat stick-ul descarcam 2 programe free:

-AVIRA AntiVir Rescue System.ISO – http://www.avira.com/en/support-download-avira-antivir-rescue-system;

-Unetbootin – http://unetbootin.sourceforge.net/   , alegem versiunea pentru sistemul nostru de operare.

Lansam programul unetbootin.

    La Diskimage trebuie sa fie ISO, apoi incarcam imaginea pentru antivirus, descarcata mai devreme. Verificam deasemenea, ca la Type sa avem USB Drive si la Drive litera aferenta maparii pentru stickul folosit.

Apasam OK si asteptam crearea stik-ului bootabil cu antivirusul Avira.

Dupa ce stik-ul a fost creat, restartam calculatorul si apasam tasta corespunzatoare pentru a intra in meniul de boot (aceasta poate sa fie: ESC, F8, F11, etc, majoritatea biosurilor afiseaza la bootare aceasta tasta). Selectam bootarea dupa USB. Atentie, nu toate calculatoarele au posibilitatea de a boota dupa USB. Daca calculatorul nu permite bootarea de pe USB, puteti face acest lucru asa cum am aratat AICI.

Configuram antivirusul sa curate fisierele infectate,  iar a doua actiune in cazul in care prima nu se poate realiza, sa redenumeasca fisierele infectate. Incepem scanarea.