Atunci cand nu putem accesa resursele partajate intr-o retea LAN, in care nu exista un active directory, trebuie sa verificam in ordine urmatoarele:

1) conectiunea fizica;

2) accesul utilizatorilor la resursele partajate;

3) permisiunile sharingului;

4) drepturile la nivel de fisier NTFS.

1) Verificare conectiune fizica.

Verificare fizica a conexiunii, o facem cu comanda „ping„. Aflam IP-ul statiei unde exista resursa partajata. Pe statia cu sharingul  START ->RUN->CMD->ipconfig /all  . La „IP Address„, se gaseste IP-ul pentru statia respectiva.

Verificam daca exista conexiune fizica: de pe statia de unde accesam resursele, dam ping catre statia cu resursele partajate.

START ->CMD->ping IP_Statie_share (ex.: 192.168.1.100) . Daca nu primim mesajul „Request timed out„, inseamna ca avem conexiune fizica intre cele 2 calculatoare. Daca nu, inseamna ca este o problema cu cablul de retea sau cu switch-ul.

2) Accesul utilizatorilor la resursele partajate.

Accesul la resursele partajate se poate face in 2 feluri:

a) la nivel de utilizator GUEST;

b) la nivel de utilizator cu nume si parola.

a) Pentru utilizatorul GUEST, trebuie sa verificam daca pe statia unde exista resursa partajata acest utilizator este activat, in mod implicit el este disable. Pentru aceasta mergem in : Start -> Control Panel -> AdministrativeTools  -> Computer Management (local) -> Local Users an Groups -> Users -> Guest -> se debifeaza optiunea „Account is disabled „.

b) Pe statia cu resurse partajate trebuie sa existe acelasi utilizator, cu acelasi nume si aceeasi parola ca pe statia de unde se face accesarea resursei.  Acest user sa fie activ. Pentru acest utilizator obligatoriu trebuie setata parola.

Pentru acesti 2 utilizatori trebuie setate drepturile de securitate locala astfel:

START -> RUN -> secpol.msc -> LOCAL POLICIES -> User Rights Assignment -> Access  this computer from the network -> Add User or Group -> se adauga utilizatorul GUEST sau utilizatorul respectiv.

START->RUN ->secpol.msc ->LOCAL POLICIES ->User Rights Assignment ->Deny acces this computer from network -> Remove ->se elimina utilizatorul GUEST sau utilizatorul respectiv.

3) Permisiunile sharing-ului.

Click dreapta pe resursa partajata si mergem la tabul Sharing ->Butonul „Permissions”. Verifica existenta celor 2 utilizatori (in functie de caz), daca nu exista ii adaugam.

4) Drepturile la nivel de fisier NTFS.

Click dreapta pe resursa partajata si mergem la tabul Security. Verifica existenta celor 2 utilizatori (in functie de caz), daca nu exista ii adaugam.

OBS.: In Windows XP daca taburile Sharing si Security nu sunt active, cititi postul: Vizibilitate tab “Security” in fereastra “Properties” pentru un folder, fisier sau shortcut .